Knut Fredrik Björkbom

Kauppias K.F.Björkbom

Kauppias K.F.Björkbom

Kauppias Knut Fredrik Björkbom kirjoitti 1920-luvulla kirjoituksia omasta nuoruuden aikaisesta Hämeenlinnasta. Hän itse oli syntynyt 23.9.1853 nahkurintyttären Charlotta Elisabeth Caleniuksen aviottomana lapsena; isä oli Venäjän armeijassa palveleva luutnantti Viktor Björkbom. K.F.Björkbom kuoli Hämeenlinnassa 11.1.1943.

Varattomista oloista lähteneenä K.F.Björkbom joutui jo 11-vuotiaana ansaitsemaan elatustaan juoksupoikana kauppias Nyströmin liikkeessä, missä hän pian kohosi kauppa-apulaiseksi. 1867 hän siirtyi Klepoffin ja 1873 Södermanin liikkeeseen. 1877 alkaen hän toimi itsenäisenä kauppiaana ostettuan V.Heleniuksen sekatavarakaupan ja perusti 1903 paperikaupan, jota hoiti vuoteen 1919 minkä jälkeen hän vetäytyi yksityiselämään.

Näissä kirjoituksissa Björkbom kuvaa aikakautta ja Hämeenlinnaa, johon Timo Helenius tuli 1872 oppiin Satulamaakari H.F. Forsgrenin satulasepän liikkeeseen.

Kirjoituksissaan Björkbom lähtee liikkeelle 1840-luvulta, jolloin maaherrana toimi (1841-1863) Otto Reinhold Rehbinder, varmaan hyvinkin moninaisia mielipiteitä kaupungissa herättänyt henkilö. Häntä on kuitenkin kiittäminen monista kaupungin viheralueista ja puistoista ja ennen kaikkea nykyisen Kaupunginpuiston eli Parkin synnystä silloiselle Pyövelinmäelle, joka aikoinaan on toiminut mestauspaikkana.

Björkbom kertoo myös millaista elämä kauppiaan oppipoikana oli ja minkälainen tyypillinen työpäivä ja esimerkiksi joulunvietto tuolloin oli. Tarinoissa kerrotaan myös sotilaselämästä ja esimerkiksi väkijuomain salakuljetuksesta.

Näiden tarinoiden kautta kerrottua ajankuvaa hyvin tarkentavat ja siirtävät vuosisadan vaihteen aikaan Arru Korpimaan vastaavankaltaiset muistelmat hänen omasta lapsuusajastaan 1890-1910 lukujen Hämeenlinnassa.

Kategoria(t): Kellastuneita muistoja. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti